Suyun önemini biliyor muyuz?

Gündelik hayatta ihmal ettiklerimizin başında su içmek gelir. Özellikle kimimiz için eziyettir sanki o bir bardak suyu bitirmek. Ancak sağlığın korunması ve canlılığın sürdürülebilmesi için gerekli bir numaralı madde sudur. Vücudumuzun % 55-75′ lik kısmını oluşturur.

Memorial Diyabet, Kardiyoloji ve Hipertansiyon Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Aksu, suyun sağlık açısından faydalarını anlattı:

Su; metabolizmanın düzenlenmesinde ve vücudumuzdaki tüm reaksiyonlarda görevlidir. Gün boyu içeceğimiz 2 lt su, enerji oluşumunu artırır ve zayıflamaya yardımcı olur, besin maddeleri, oksijeni… taşıyarak organ ve dokuları korur. Aç karnına içtiğimiz su; organizmayı zararlı toksin maddelerden arındırır.

İmmün sisteminin, görevini yapabilmesi için su gereklidir. Bu özelliği ile zinde ve dinç kalmamızda yardımcıdır

Cildimizin; nem ve elastikiyetinin düzenlenmesinde su rol oynar. Günümüzde bayanların korkulu rüyası haline gelen selülit oluşumunun önlenmesinde de su yine ilk sırayı alır.

Emzikli kadınlarda; süt üretimini artıran en önemli sıvı sudur. Özellikle kalori oranları yüksek hazır meyve suları, gaz yapan asitli içecekler yerine su tercih edilmelidir. Hamilelikte; suyun önemi daha da artar. Bebeğin içinde bulunduğu amnion sıvısı her üç saatte bir kendini yeniler. Yetersiz sıvı alımı ile amnion miktarı azalacağından, suya gereksinim artar.

Sıcak havalarda; vücut sıcaklığını düzenleyici olarak çalışır. Dikkat edeceğimiz nokta, yazın içtiğimiz su miktarını artırma gerekliliğidir. Bedenimiz ısındıkça terler ve su kaybeder. Bunun için su seviyesini yeterli düzeye getirmemiz gerekir. Vücut, suyu aktif olarak kullanır, depolayamaz. Bu sebeple susuzluğa dayanamayız. Vücudumuzun hiç su içmeden dayanabileceği maximum süre en uygun şartlarda 7 gündür.

Sporcularda; su kaybeden vücut, yeterli sıvıyı yerine koyamıyorsa; buna tepki göstererek metabolizmamızı yavaşlatır. Suyun atımını engellemeye çalışır. Özellikle spor sonrası, ter ile atılan suyun yerine gelmesi için ; egzersiz ve yarıştan 15 dk önce 1-1.5 bardak, egzersiz ve yarış sırasında her 10-15 dakikada bir 1/2 bardak su içilmesi gereklidir.

Nasıl her şeyin fazlası zararlıysa; aşırı su içtiğimizde de bedenin atmakta zorlandığı su tutularak ödemler oluşur. Bir seferde çok fazla su içilmesi ile böbrekler zarar görebilir…

Kısaca;

  • 10-12 bardak suyu, gün içine dağıtarak için.
  • Su içmek için susamayı beklemeyin. Unutmayın; vücudumuzun, hissettiğimizden çok daha fazla suya ihtiyacı var.
  • Her öğünden 15 dk önce 1-2 bardak su için ki; 20 dakikada doygunluk mesajı alan beynimizde, bu hissin oluşumunu hızlandırın.
  • Hiçbir sıvı içeceğin suyun yerini tam anlamıyla tutmadığını unutmayın…
  • İçeceğiniz suyun mutlaka arıtılmış olmasına dikkat edin…
  • Aksi taktirde su içeceğiz diye de vücuda zararlı maddeleri de boşuna almamak lazım..

SUYU DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMİ OLARAK KULLANMANIZ İÇİN ÖNERİLER

  1. Aldığınız su miktarını hep diğer içeceklerden ayrı olarak hesaplayın. Çoğu içecek diüretiktir., yani idrar yoluyla su kaybetmenize yol açar. Kafein ve alkol diüretiktir. Çay kahve yada kakao içerseniz daha sık idrara çıkarak su ihtiyacını arttırmış olursunuz.
  2. İçeceğiniz su 13-16 derecede olmalıdır. Soğuğu barsaklara zarar verirken, sıcak suyunda damak zevki olmaz.
  3. Günde en az 10 bardak su için. Soğuk algınlığı yada başka bir solunum yolu hastalığına yakalanırsanız bunu saatte 1 bardağa çıkarın.
  4. Su içmek için susamayı beklemeyin. Susamak en az iki bardak su kaybettiğimizin göstergesidir. O zamana kadar susuzluk hissetmeyebilirsiniz. Yinede özellikle susuzluk hissi ile ciddi dehidrasyon arasındaki sürenin çok kısa olduğu sıcak ve kuru bölgelerde yaşıyorsanız susamadan su için.
  5. Gün boyunca su için gerekirse yanınızda bir şişe su taşıyın. Arabada uzun mesafeler katedecekseniz buz takviyeli su taşıyabilirsiniz.
  6. Bedeniniz uykuda su kaybeder bu yüzden özellikle yaşınız ilerledikçe hem yatmadan hemen önce, hem de uyanır uyanmaz bol bol su için. Güne çay yada kahveyle başlamanın size daha da çok su kaybettireceğini unutmayın.
  7. Terleme yoluyla çok su kaybedilir. Bildiğiniz gibi sadece spor yaparken değil başka nedenlerle de terlersiniz. Güneşte oturmak çok su kaybettirir. Ayrıca yük taşımak merdiven çıkmak yada yürümek gibi normal fiziksel etkinliklerde de sıvı kaybedersiniz. Bu durumlarda fazladan su içmek size iyi gelecektir.
  8. Ofisinizde, okulunuzda yada zamanınız nerede geçiyorsa orada uygun bir su kaynağı bulun ve düzenli su molaları verin.
  9. Spor yaparken düzenli su molaları verin. Egzersiz programınız bitene kadar beklemeyin. Su molaları bazı antrenörlerin sandığı gibi egzersiz düzeninizi bozmaz.
  10. Hastalıkların % 74’ü su kaynaklıdır. Kötü su içmek ve su içmemek hastalığa davetiyedir. Günlük bol bol içeceğiniz su hücre yapınızı canlandıracak, savunma sisteminizi güçlendirecektir. Bir çok hastalıktan korunacağınız gibi depresyon riskinden de uzaklaşacaksınız. İçtiğiniz su mutlaka temiz olmalıdır.(kanserojen maddelerden, ağır metallerden ve mikroplardan arınmış olmalıdır.) Borulardan suya karışan ve su yoluyla vücuda giren bakır ölümcül risk taşımasa da depresyona ve Alzheimer hastalığına yol açıyor.

Kaynak: 10 Doğal Tedavi Yöntemi – Dr. James F. Balch CHICAGO – Dr. Larry Spark / WHO Dünya Sağlık Örgütü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir